Standaardisering van verpakkingen

Ons werktuigbouwkundig ingenieursbureau werkt aan diverse projecten, voor diverse branches. Vaak betreffen het projecten voor de speciaal machinebouw. Eén van de projecten waar zij onlangs aan gewerkt hebben was het standaardiseren en parametriseren van de verpakkingen van onze opdrachtgever CF Kunststofprofielen.

CF Kunststofprofielen is een onderneming met inmiddels al meer dan 50 jaar ervaring in de kunststofprofielen branche. Zij ontwikkelen zowel maatwerk profielen op basis van specifieke klantaanvragen, als standaard profielen voor bijvoorbeeld raam-en-deurkozijnen en profielen voor winkelinrichting. Doordat de verschillende eindproducten op diverse manieren worden verpakt, is er bij CF-Kunststofprofielen de vraag ontstaan om hier meer structuur en eenvoud in aan te brengen.

Uitdagingen in standaardisatie

Voor dit project hebben wij alle verpakkingen die CF Kunststofprofielen gebruikt, gedefinieerd en gestandaardiseerd. Om goed te kunnen onderzoeken om hoeveel verschillende verpakkingen het ging, is ons engineeringsteam eerst een inventarisatietraject gestart. Hierbij hebben zij zich in eerste instantie toegespitst op de houten verpakkingen: pallets. Hoewel onze engineers al eerder gewerkt hebben aan een project met pallets, lag de uitdaging in dit project anders. Na het in kaart brengen van alle variëteiten, heeft ons engineeringsbureau een plan opgesteld voor het bereiken van standaardisatie. Daarmee is het aantal varianten in verpakkingen teruggedrongen.

Automatisering door parametrisering

Aansluitend heeft ons engineeringsbureau ook door middel van parametrisering de productie van de verpakking deels geautomatiseerd. Met behulp van DriveWorks hebben onze engineers een verpakkings-configurator gebouwd. Hiervoor heeft CF Kunststofprofielen een 3-daagse DriveWorks training georganiseerd voor onze engineers, die gegeven is door CAD2M, en een DriveWorks licentie beschikbaar gesteld. Met de verpakkings-configurator worden, door het invoeren van bepaalde parameters, de bijbehorende 3D modellen, 2D tekeningen en stuklijsten van de verpakkingen automatisch gegenereerd.

Kostenbesparing en efficiëntie

Door het standaardiseren en parametriseren van de pallets worden diverse kosten bespaard. Zo zijn de verpakkingen beter stapelbaar geworden voor transport, waardoor er bespaard wordt op logistieke uitgaven. Daarnaast is voorraadbeheer beter op orde, waardoor kostprijsanalyses beter uitgevoerd kunnen worden. Ook bedrijfsprocessen kunnen verder geautomatiseerd worden door de input die het ERP systeem genereert.

TT-Engineering-Standaardisering-parametriseren-van-verpakkingsmachines TT-Engineering-Standaardisering-parametriseren-van-verpakkingsmachines TT-Engineering-Standaardisering-parametriseren-van-verpakkingsmachines

TT-Engineering-Standaardisering-parametriseren-van-verpakkingsmachines

TT-Engineering-Standaardisering-parametriseren-van-verpakkingsmachines

Dienst:
Standaardisering & Parametrisering
Projectduur:
200 uur, met een doorlooptijd van 20 weken
Systemen:
SolidWorks en DriveWorks
Skills:
Inventariseren, analyseren en parametriseren