Optimalisering productieproces

Geen tijd om een stap terug te doen en te ontdekken hoe jullie productieproces geoptimaliseerd kan worden? Maak gebruik van onze quick scan. In een korte en toch grondige analyse, brengen wij jouw productieproces in kaart en adviseren wij over welke optimalisaties mogelijk zijn.

Kom in contact

Een frisse blik op het bestaande productieproces

Inmiddels hebben wij meer dan 30 jaar ervaring opgedaan als ingenieursbureau in diverse branches, bij diverse opdrachtgevers en in diverse projecten. Het meemaken van zoveel verschillende projecten en organisaties helpt ons om een frisse blik te houden. Daarin zien wij regelmatig dat bestaande productieprocessen eenvoudig geoptimaliseerd kunnen worden om zo de efficiëntie en effectiviteit van het productieproces te bevorderen. Organisaties zien deze optimalisaties vaak niet meer, doordat er bedrijfsblindheid ontstaat. Daarnaast is er niet altijd de tijd om een stap terug te doen en het proces te analyseren. Met onze frisse en kritische blik lijken bepaalde aspecten van het productieproces dan onlogisch. Soms hebben ze een specifieke reden, maar het gebeurt ook regelmatig dat het nu eenmaal zo ‘gegroeid’ is.

Met een quick scan kunnen wij kostenbesparingen tot wel 20% realiseren. Deze quick scan bieden wij geheel vrijblijvend aan. Ter plekke geven wij alvast advies over welke optimalisaties waardevol zijn om verder te onderzoeken. Hoewel onze scan ‘quick’ is, doen wij wel graag een grondige analyse. Dat doen wij vanuit onze ruime ervaring in mechanical engineering en ook door ruim de tijd te nemen: zo’n 4 tot 6 uur op locatie. Door de productieomgeving goed te kunnen bekijken, werken wij toe naar verbeteringen in het proces, het productiemiddel, de logistiek of het gekozen materiaal.

Welk deel van het productieproces wil je graag optimaliseren?

Voordat wij een vrijblijvende quick scan uitvoeren, vinden wij het belangrijk om te weten welk punt in de productielijn je nadrukkelijk onderzocht wilt hebben. Denk hierbij aan:

 • Oplossing van knelpunten
 • Verhoging takttijd (productiviteit)
 • Vermindering van onderhoudsfrequentie
 • Verbetering kwaliteit en continuïteit
 • Vermindering van uitval of afkeur
 • Verhoging van up time (voorkomen van stilstand)
 • Samenvoeging van componenten in het productieproces
 • Verbetering van aanvoer, afvoer en opslag
 • Vermindering van tussenvoorraden (One-piece-flow in plaats van batch-productie)
 • Verhoging van de veiligheid en naleving van Arbo-regels (omstandigheden, gewicht, gevaar, lawaai, repeterende bewegingen)
 • Vermindering van manuele arbeid
 • Verbetering van bedieningsvriendelijkheid en/of bereikbaarheid
 • Kostenbesparing (arbeid, energie, uniformiteit)

Welke oplossingen bieden wij?

Een oplossing kan bijvoorbeeld het aanpassen van de productiemethode zijn. Zoals het snijden van een rol in plaats van het gebruik van losse platen, lijmen in plaats van schroeven, het gebruik van een waterstraal in plaats van een mes of het inzetten van een cobot, robot of machine in plaats van personeel. Verbeteringen kunnen ook plaatvinden door het veranderen van de lay-out van het productieproces, het anders inrichten van het ontwerpproces, het gebruik maken van montagemallen of door grondstoffen aan te passen.

Wij gaan opzoek naar de optimalisaties die het meest impactvol zijn voor het bestaande productieproces.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact met ons op