Modularisatie

Zoek je naar manieren om kosten in het engineering- en productieproces te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de breedte van het aanbod aan machines en apparaten? Denk dan eens na over het opsplitsen van een productiesysteem in diverse modules.

Kom in contact

Technologische ontwikkeling volgen elkaar in hoog tempo op in onze dynamische industrie. Daardoor wordt het steeds belangrijker om wendbaar te zijn en machines flexibel op te bouwen. Modularisatie wordt door sommigen dan ook gezien als een basisvereiste voor Industrie 4.0. Vroeger lag de focus bij de aanschaf van machines en productielijnen bij de netto-productiviteit van een lijn. Nu zijn klanten meer op zoek naar machines en productielijnen die flexibel zijn.

Systemen moeten aangepast kunnen worden en machines moeten variabel en eenvoudig uit te breiden zijn. Modulair opgebouwde productielijnen hebben daarom de toekomst. Modularisatie geeft je namelijk de mogelijkheid om productielijnen en machines op te bouwen, zonder dat er een uitgebreid engineeringsproces voor nodig is. Dit gebeurt dan aan de hand van basismodules en gedefinieerde verbindingselementen. Zo worden productiekosten verminderd, blijft het productaanbod breed, worden machines transparant ontworpen én ontstaat er meer ruimte voor innovatiekracht in een snel veranderende markt.

Andere voordelen van modularisatie van productielijnen en machines zijn:

  • Snellere realisatie van productconfiguratie en aanpassing van het productieproces.
  • Eenvoudiger onderhoud. Onderdelen kunnen makkelijker vervangen worden.
  • Verhoogde innovatieflexibiliteit. Nieuwe modules of producten kunnen sneller geïntroduceerd worden.
  • Verhoogde winstmarge. Er komt minder maatwerk aan te pas.
  • Versnelde levertijd. Er is minder order specifieke engineering nodig.

Hoe TT-Engineering bij modularisatie kan ondersteunen:

Als je bekend bent met je eigen productielijnen kan het lastig zijn om goed in kaart te brengen hoe productielijnen opgesplitst zouden kunnen worden in modules. De frisse blik en brede kennis van onze engineers kunnen dan helpen. Om modularisatie op de best mogelijke manier toe te passen, zoeken zij ook naar optimalisaties in de bestaande lijn. Er gaat hierbij extra aandacht uit naar de overgang tussen diverse modules. Zo gaat er niet alsnog tijd verloren aan engineering. Wij werken op die manier aan een toekomstbestendig, modulair systeem. Juist die frisse blik, komt dan goed van pas. Daarnaast ondersteunen wij ook bij standaardisatie in het ontwerp- en productieproces.

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem contact met ons op