Maatwerk engineering
voor de Food Machinery

Als expert op het gebied van voedselverwerkings- en verpakkingssystemen, ontwerpt en bouwt één van onze opdrachtgevers oplossingen van A tot Z. Projecten worden vanaf de ontwerpfase tot en met het in bedrijf stellen van de systemen volledig verzorgd voor de Food Machinery. In de afgelopen tweeënhalf jaar hebben wij bij diverse engineeringsvraagstukken ondersteund. Eén daarvan lichten wij uit, welke uitgevoerd is door Jan, één van onze Senior Engineers.

Standaardisatie en optimalisatie petfood productielijnen

Voorheen was onze opdrachtgever in de Food Machinery afhankelijk van modules en componenten van diverse leveranciers voor het realiseren van (nieuwe) petfood productielijnen. Om hen in staat te stellen om nóg beter aan te sluiten bij specifieke klantwensen, heeft onze collega Jan op basis van foto’s en informatie van monteurs en projectleiders van de voorheen ingekochte modellen en componenten eigen 3D-modellen en 2D werktekeningen gemaakt. Zo heeft Jan onder andere modellen en werktekeningen gemaakt voor een spreader, een intermediate-belt, een rope-coolingbelt, een cutter en koel-/bufferbanden. Voor de engineering van de cutter heeft hij diverse vormen van chunk-afvoeren, glijgoten en enkele en meervoudige trilgoten gemaakt.

Daarnaast heeft Jan ook gewerkt aan de standaardisatie in de uitvoering van de machines. Het ontwerp van de machines zelf heeft hij versimpeld en het modulaire ontwerp heeft hij in vier verschillende breedtes opgeleverd. Hierdoor vond een afname plaats in de werkzaamheden na engineering, werd de productie verhoogd en werden de levertijden korter. Daardoor ontstond een kostenbesparing. De standaardisatie is zodanig doorgevoerd dat de engineering van de petfood productielijnen eenvoudiger te realiseren is. Verder wordt onze opdrachtgever, door het hebben van een eigen modulair systeem, niet meer beperkt in het kunnen bieden van maatwerk engineering in de Food Machinery.

Ontwerp van lekunit voor een vleesverwerkingsmachine

De betreffende machine hakt bevroren vlees in stukken. Een issue waar onze opdrachtgever tegen aan liep, was dat de kans bestond dat er vlees op de vloer viel wanneer de machine tijdens productie stopte. Zij zochten hierbij naar een hygiënische en simpele oplossing, die eenvoudig door operators van de lijn zelf te monteren was. Onze collega Jan heeft een lekunit geëngineerd die dit onderving.

De uitdaging in beide projecten zat vooral in het bedenken van maakbare oplossingen, waarbij rekening gehouden moest worden met zowel de wensen van de klanten van onze opdrachtgever, als van hun assemblage- en serviceafdeling. Door het constructief overleg van Jan met de betrokken partijen zijn niet alleen kosten bespaard door standaardisatie, maar is ook breed draagvlak gecreëerd voor de gekozen oplossingen. Hierdoor is de klanttevredenheid toegenomen. Voor onze opdrachtgever was dit van grote meerwaarde.

Dienst:
Detachering
Duur:
2,5 jaar
Systemen:
Autocad, Inventor, Inventor Vault en PDM software