Productoptimalisatie van een testbankkoppeling

Onze opdrachtgever FibreMax is producent in synthetische kabels die gebruikt worden voor onder andere offshore hijskranen. In 2020 heeft FibreMax zelfs het record gevestigd van sterkste aramide kabel ter wereld, dat record hebben zij nog steeds in bezit.

FEM-analyses en ontwerpoptimalisatie

Voor FibreMax heeft onze collega Rik een koppeling voor gebruik in een testbank doorgerekend. Het doorrekenen heeft hij gedaan doormiddel van FEM analyses uit te voeren op het aangeleverde ontwerp. Met de resultaten van de FEM analyses heeft Rik aanbevelingen gedaan en het ontwerp aangepast.

Engineering voor extreme belastingen

Op de koppeling komen extreme krachten van meer dan 5000kN te staan, krachten waarbij de koppeling niet mag vervormen of breken. Het is daarom noodzakelijk dat de koppeling goed is doorgerekend om er zeker van te zijn dat het aan de eisen voldoet. Door de koppeling iteratief te ontwerpen en de krachten zo recht mogelijk door de koppeling te leiden is Rik tot een oplossing gekomen.

Frequente afstemming: sleutel tot succes

Rik heeft het project van FibreMax vanuit onze tekenkamer in Zwolle uitgevoerd. De samenwerking verliep goed tussen onze engineer en FibreMax en daar zegt Rik het volgende over:

“Door het regelmatige contact tussen ons en FibreMax zijn we het ontwerp verder gaan verbeteren en zijn we gezamenlijk tot een geschikte oplossing gekomen.”

Dienst:
FEM Analyses
Locatie:
Zwolle
Projectduur:
1 week
Systemen:
Solidworks, Autodesk Inventor en Nastran