Toepassing van
parametrische modellen
in de woningbouw

Dat het in Nederland over een andere boeg moet met de woningbouw, dat weten we allemaal. Van Wijnen Groep, landelijke speler biedt (o.a. met het concept Fijn Wonen) een betaalbare, duurzame en snelle oplossing en komt hiermee tegemoet aan de krapte op de woningmarkt. Drie van onze engineers zijn betrokken bij de uitdaging om het volledig bouwen van woningen in de fabriek achter de schermen gerealiseerd te krijgen. Op de bouwplaats wordt als laatste assemblagestap tot slot nog ‘droog gemonteerd’. Dat houdt in dat er enkel bouten nodig zijn om het huis in elkaar te zetten. In gesprek met Marijn, één van onze collega’s die hierbij is betrokken: “Een project dat ontzettend bijzonder en indrukwekkend is, alleen al vanwege z’n omvang!”.

Over het project

Sinds medio april 2021 zijn onze engineers Wout, Wouter en Marijn aan de slag bij Van Wijnen Groep. Daar maken zij parametrische modellen van complete woningen en appartementen. Vanuit hun woonplaats Enschede rijden Marijn en zijn collega’s 1 à 2 keer per week heen en weer richting Heerenveen. Daarnaast wordt gewerkt op afstand. Alle drie zijn zij werkzaam in een ander team. Naar inschatting duurt het project zeker tot eind van het kalenderjaar. Met deze modellen wordt Van Wijnen in staat gesteld om een brede variatie te produceren, zonder steeds opnieuw de engineering en het tekenwerk te moeten doen.

Overigens, dit maken van parametrische modellen is veel meer een werktuigbouwkundige expertise dan een bouwkundige én iets wat in de machinebouw ook steeds meer toegepast wordt.

Verschillende werelden

Via ons netwerk is ons gevraagd of meerdere mechanical engineers mee konden werken aan dit innovatieve project. Het ging daarbij echt om de werktuigbouwkundige skills. “De bouw versus het werktuigbouwkundige”, vertelt Marijn. “Dat zijn echt twee andere werelden. Naast dat de terminologie anders is, geldt dat ook voor de manier van denken en werken. Over het algemeen is de bouwwereld ook nog wel wat traditioneler en wat minder innovatief. Bij Van Wijnen hebben ze zich echter gerealiseerd dat zowel de manier van denken als het werken echt anders moet. Onze ervaring met het werken met parametrische modellen is echt een pré en draagt hier zeker aan bij”.

Met welke systemen wordt er gewerkt?

“Binnen het project werken we met verschillende systemen. Voor het tekenen gebruiken we Autodesk Inventor, wat nauwkeurige visualisatie en simulatie van 3D-modellen mogelijk maakt. Het tekenwerk voor dit systeem is alleen wel echt anders dan we gewend zijn. Qua manier van werken stuur je meer aan met code (configurator), wat maakt dat ik momenteel meer als programmeur aan het werk ben. Gelukkig is dat mijn hobby, dus ik steek er heel wat van op!”

Ook wordt er veel gewerkt met Vault. Dit is een online documentmanagementsysteem voor 3D-modellen, waarmee je de workflows kunt stroomlijnen. Denk daarbij aan versiebeheer, opslag van modellen en regels.

Onze manier van (samen)werken

“Tot nu toe wordt de input die we leveren, die frisse blik, steeds erg gewaardeerd. Je merkt dat de kennis die je bij andere opdrachtgevers al hebt opgedaan anders is en dat je echt iets kunt toevoegen! Ook zie ik een rol voor ons op het gebied van samenwerking. Eerder hadden mensen intern vaker ‘hun eigen taakje’ en werd de samenwerking minder gezocht. Het zou mooi zijn als we daar wat in kunnen betekenen.

Omdat het belangrijk is dat we als team steeds op een lijn zitten, controleren we elkaars werk en zijn er veel tussentijdse bel- en afstemmingsmomenten. We hebben echt een leuk team, waarin we elkaar ook opzoeken tijdens de lunch of als je met bepaalde vragen zit. Elke dag trappen we ’s ochtends eerst af met een overleg met het hele team, om de dag stem je nog af in klein verband. Daarnaast is er aandacht voor productontwikkeling en prioritering. We werken in sprints en maken iedere drie weken een nieuwe planning.”

Samen ontwikkeling mogelijk maken?
Neem contact met ons op

Beoogd resultaat

“Het is wat lastiger iets te zeggen over het daadwerkelijk effect van de verbeteringen, omdat het project nu nog volop draait. Daarnaast kan en wil ik ook niet te veel op detailniveau uitweiden over waar we staan en wat we precies doen, zo heb ik dit ook afgesproken met onze opdrachtgever.

De beoogde doelstelling is natuurlijk wel dat het, naast een noodzakelijke ontwikkeling om toekomstbestendig te bouwen, ook een efficiency-slag is voor Van Wijnen. Deze innovatie heeft impact, biedt een toekomstbestendig systeem en geeft antwoord op de huidige situatie van krapte en onbetaalbaarheid op de woningmarkt. Daar draagt TT-Engineering haar steentje aan bij!”

Toegevoegde waarde van
TT-Engineering

“Veel programmeerwerk ligt bij ons als engineers. Je bent dus niet alleen aan het tekenen, maar bent vaak ook de schakel tussen de 3D-modellen en de logica aan de achterkant. Steeds weer stellen wij onszelf daarbij de vraag: hoe kan het efficiënter? En direct daarna: hoe kan dat dan met logica worden aangestuurd?

Een mooie mijlpaal voor ons die we al hebben bereikt, is dat de eerste versie werkt. Dat betekent in dit geval dat de bouwaanvraag kan worden gedaan en de eerste tekeningen er dan ook ‘uitrollen’. Op detailniveau ligt er natuurlijk nog flink wat werk. De verwachting is dat we dit met de tweede versie van de code en de nieuwe modellen verwerken.”

Kortom, een heel gave en verantwoordelijke klus, waarmee we voorlopig nog wel even zoet zijn! En daarna? “Dan ga ik met veel plezier weer terug naar ‘mijn wereld’ van werktuigbouwkunde, want soms mis ik het wel een constructie door te rekenen of ‘gewoon even’ te tekenen!”

Over Van Wijnen Groep

Van Wijnen Groep is een grote landelijke bouwonderneming met 24 vestigingen en heeft ruim 1900 mensen in dienst. Het motto ‘Meer dan bouwen’ blijkt alleen al bij verkenning van de website. Verduurzaming, ketensamenwerking, future of work, co-creatie en circulariteit staan boven aan op de agenda. Prefab bouwen wordt al langere tijd toegepast, ook door andere bouwondernemingen, maar vaak nog niet volledig en op beperkte schaal. Om volledig in de fabriek te kunnen bouwen, is veel innovatie nodig. Daarnaast wordt een slag gemaakt met personalisatie. Iedere klant stelt z’n eigen huis samen, waarbij al die wensen kunnen worden gerealiseerd en dan ook nog eens op grote schaal.

Kennismaken met onze engineers?
Kom in contact