Parametriseren van overstorttrechters

Onze opdrachtgever Lubo Systems levert oplossingen voor de recyclingindustrie. Deze oplossingen variëren van stand alone recyclingmachines tot aan complete afvalverwerkingslijnen en worden wereldwijd geleverd. Onze collega Kevin werkt mee aan diverse projecten van Lubo Systems. Daarnaast voert hij in samenwerking met zijn mede-trainees een uitdagende en leerzame opdracht voor Lubo Systems uit.

Standaardisatie van trechters

De afvalverwerkingslijnen die Lubo Systems levert, kunnen zowel bestaande als nieuwe verwerkingslijnen zijn. Tussen de diverse machines die in een lijn zitten, zijn er veel transportbanden die materiaalstromen vervoeren. Deze transportbanden zijn verbonden door overstorttrechters. Momenteel worden de trechters handmatig uitgewerkt. De opdracht waar onze trainees mee bezig zijn, is het parametriseren van een trechter. Daarmee wordt het proces gestandaardiseerd en kan er veel tijd en werk bespaard worden. Deze overstorttrechters zijn noodzakelijk voor een goed intern transport. “Zonder trechters kan er materiaal buiten de transportbanden vallen, waardoor het niet bij de gewenste machines aankomt”, legt Kevin uit. Hij vervolgt: “Hiervoor maakt ons team een configurator/ model in Inventor. Daarmee hoeft Lubo Systems enkel een aantal parameters in te vullen. De configurator rolt daarna een complete trechter uit met alle benodigde platen, zettingen en gaten erin.” Hierbij maakt het team gebruik van het principe Configure to Order (CTO).

Traineeship Mechanical Engineering

Binnen ons Engineering Traineeship krijgen junior engineers in 2 jaar tijd diverse uitdagende opdrachten, vakinhoudelijke cursussen en soft skills trainingen. Dit zorgt voor een steile leercurve. Na het Traineeship hebben zij een gevulde rugzak aan expertise die zij meenemen naar nieuwe projecten. Het trainee-team waar Kevin deel van uit maakt, bestaat verder nog uit Wouter, Gerhard en Bas. Kevin: “Aan het begin van het Traineeship hadden wij keuze uit 3 verschillende opdrachten. Wij kozen uiteindelijk voor deze opdracht bij Lubo Systems. Enerzijds omdat ik al aan andere projecten voor Lubo Systems werk en dus al know-how heb van de organisatie en haar producten. Anderzijds omdat het écht een interessante en uitdagende opdracht is. Het kan onze opdrachtgever een waardevolle oplossing bieden.”

Rolverdeling bij deze opdracht

Het team dat 4 trainees telt, is verantwoordelijk voor het opleveren van een configureerbaar 3D model, inclusief documentatie, voor Lubo Systems. Vanwege zijn voorkennis, is Kevin aangesteld als projectleider. Hij zegt daarover: “Dit maakt dat de lijntjes heel kort zijn en ik makkelijk met onze opdrachtgever kan overleggen over het project.” In zijn rol als projectleider onderhoudt hij het contact tussen de opdrachtgever en het projectteam, plant hij overlegmomenten en zorgt hij dat de taken verdeeld worden binnen het projectteam. “Daarnaast zorg ik ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan”, vult hij aan. Een erg leerzame ervaring als junior engineer.

Uitdagingen in het project

Het parametriseren van een trechter en het opzetten van een configureerbaar model is aan de ene kant erg complex en tegelijkertijd moet het zo simpel mogelijk gehouden worden. Dat is al een hele uitdaging op zich. “Als je niet goed begint, wordt het in een later stadium veel lastiger om wijzigingen door te voeren. Daarnaast is het zo simpel mogelijk houden van de parameters, modellen en schetsen een uitdaging wat het lastig en tegelijkertijd leuk maakt”, vertelt Kevin. Mede-trainee Gerhard vult aan: “Wij moeten het systeem opbouwen in een manier waarop er geen foutmeldingen ontstaan en dat het model niet stuk gaat als de engineers afwijkende waarden invullen.”

Trainee Wouter vindt daarnaast ook het werken met de Sheet Metal Toolbox in Inventor en het werken met Skeleton Modeling uitdagend. “Aan het Skeleton model hangen wij schetsen en working features. Die worden vervolgens via een ‘derived part’ daadwerkelijk omgezet naar platen. Het Skeleton model zelf wordt automatisch geconfigureerd door een ‘embedded’ excel, die de situatie parametriseert”, ligt hij toe. De combinatie van die vele systemen vindt ook Kevin interessant: “Het leuke eraan is dat we dus met Excel en Inventor een model op kunnen zetten, die met een aantal getallen een complete trechter kan opbouwen.”

Ook het samenwerken als team is leerzaam. Gerhard zegt daarover: “Het is ook een uitdaging om als team aan één CAD-model te werken. Teamwork en het leren van elkaar is een leuk aspect van het project.”

TT-Engineering-Parametriseren-van-overstorttrechters-solid-skeleton-model
Het linker Solid Skeleton model is bedoeld als een zeer robuust model, dat moeilijk kapot te krijgen is. Het rechter model met de resulterende platen, maakt gebruik van hetzelfde skelet en is het eindmodel.

Tijdsbesparing en kostenreductie door parametriseren

Het resultaat van dit project is een waardevolle investering voor de toekomst. Wouter zegt daarover: “Wat eerst handwerk was voor meerdere engineers binnen een project, is nu geautomatiseerd. Daardoor kunnen werkende basismodellen binnen enkele minuten opgezet worden en zijn complete modellen naar verwachting binnen een kwartier verkrijgbaar.” Kevin vult aan: “Een trechter voegt zelf weinig waarde toe voor een klant, maar is wel noodzakelijk en kost veel engineeringstijd. De klant wil namelijk gewoon een goed lopende verwerkingslijn. Hoe de materiaalstromen lopen, dat maakt een klant niks uit.”

Deze tijdsbesparing betekent ook een kostenreductie. En dat betekent dat ook aan de verkoopkant er ruimte ontstaat. Waar eerst het uitwerken van een complexe trechter 2 à 3 dagen kostte, kan dat straks door het parametrische model binnen een uur. Hierdoor kan er een meer nauwkeurigere schatting worden gemaakt van hoeveel een trechter zal gaan kosten. Kevin: “Denk bijvoorbeeld aan de complexiteit van de overstorttrechter en het aantal m2 plaat wat er gebruikt moet worden.” Gerhard zegt daarover: “Ons model kan ook gebruikt worden om snel een beeld te krijgen van de trechter en zo gerichter materiaal in te kopen.” Hierdoor kunnen er ook kosten bespaard worden aan de inkoopzijde.

Gemotiveerde en betrokken engineers

De opdrachten die onze trainees voor diverse opdrachtgevers doen raken meerdere doelen. Onze opdrachtgevers kunnen gratis een vooruitstrevend en innovatief project uit handen geven. Uitdagingen waar zij zelf in de waan van de dag vaak geen tijd voor hebben. Daarnaast leren onze trainees erg veel van de opdrachten. Zij worden goed begeleid door een senior engineer, om de kwaliteit van oplossingen te waarborgen. Het beste van beide werelden! Door onze engineers namelijk uitdagende projecten te bieden die passen bij hun talenten en groeiende expertise, ontwikkelen zij zich tot energieke professionals die onze opdrachtgevers verrassen met het eindresultaat.

Gerhard: “Ik word het meest enthousiast van het feit dat we samen een parametrisch model kunnen bouwen. Dit is iets waar ik weinig kennis van had, maar wat ik nu wel beter begrijp.” Kevin sluit daarbij aan: “Het geeft mij veel voldoening dat wij in staat zijn om een compleet model te bouwen, die door een aantal vragen te beantwoorden, precies doet wat wij bedacht hebben.”

Locatie:
Bij Lubo Systems op locatie
Projectduur:
8 maanden
Systemen:
Inventor, Vault en Microsoft Office 365