Optimalisaties in productielijnen van Axxor

Axxor is, met nevenvestigingen in Polen en Amerika, producent van kartonnen honingraat voor de meubelindustrie en de automotive industrie. Voor deze opdrachtgever, met een heel uniek product en daarbij unieke productielijnen, hebben wij op diverse momenten mogen ondersteunen bij het engineeringsproces.

Kartonnen honingraat wordt gebruikt als milieuvriendelijk en licht opvulmateriaal tussen twee platen, die zo samen een paneel vormen. Die toepassing wordt vooral gebruikt in de deuren- en meubelindustrie. Zo hebben alle meubelen van Ikea, waarin holle panelen worden gebruikt, kartonnen honingraat van Axxor. Honingraat kan door Axxor ook extreem laag gemaakt worden, tot wel 8 mm. Het is daardoor heel buigzaam en vindt zijn toepassing dan als opvulmateriaal in de hoedenplanken, deurpanelen, dakpanelen en/of motorkappen van onder andere BMW en Volvo. Naast producent van dit product, ontwikkelen zij zelf hun productielijnen. Omdat zij van huis uit geen machinebouwers zijn, werken zij regelmatig samen met een engineeringpartner.

Samenwerking in innovatie

Onder strikte geheimhouding heeft TT-Engineering in het verleden meegewerkt om, in samenspraak met de procesoperators, een verbeterslag aan één van hun productielijnen door te voeren. Eén van onze ervaren engineers heeft destijds de engineering van nagenoeg de hele lijn uitgevoerd. Deze verbeterslag heeft erin geresulteerd dat Axxor lange tijd, voor een concurrerende prijs, zelfs de Aziatische markt beleverde. Vanwege onze kennis van hun machines en de positieve ervaring met de expertise van onze engineers, heeft Axxor onlangs bij nog twee projecten onze engineers ingezet.

Standaard productielijn modulair opbouwen

De wens van Axxor was dat de productielijn waar één van onze ervaren engineers eerder aan had gewerkt, eenvoudiger opgebouwd kon worden. Waar dan ook ter wereld. Voor dit project zochten zij een partij die niet alleen de ontwikkeling voor hun rekening zou nemen, maar ook de productiefaciliteit had voor deze lange machines. Daarnaast heeft Axxor, door de specifieke kennis van hun productieproces en hun machines, aan TT-Engineering gevraagd om de bij hen bekende engineer opnieuw te laten participeren in dit project. Onze senior engineer Roelof heeft voor dit project gewerkt aan de lijmstations van de honingraatmachine. Het overige deel van de machine is door TME uit Zwolle geëngineerd. Via een beveiligde VPN-verbinding werden alle CAD-bestanden op één locatie opgeslagen.

TT-Engineering-voert-optimalisaties-door-aan-productielijnen-axxor

Optimalisatie in servicetijd productielijn

Voor één van de productielijnen voor fijnere honingraat, werkte een andere engineer aan de detaillering van een concept. Aan het einde van de productielijn bevindt zich een zaagmodule die het honingraatpakket splitst of voorziet van ontluchtingsgleuven. Waar Axxor tegenaan liep, was dat de hele lijn lange tijd stil kwam te liggen, als de zaagbladen vervangen werden. Om de servicetijd van de productielijn te reduceren, werd door een ander ingenieursbureau een concept ontwikkeld waarin het hele deel als een soort cassette vervangen kon worden. Axxor zocht echter nog een engineer die de details van het concept verder uit kon werken tot een productie gereed tekenpakket. Door hun goede ervaring met engineers van TT-Engineering kwam Axxor daarvoor bij ons uit.

Finetuning van het concept

De opzet van het concept was klaar, maar de puntjes op de i misten om het ook écht goed werkbaar te maken. Zo konden er nog kleine optimalisaties gedaan worden, om het effect van dit nieuwe concept te vergroten. Onze mechanical engineer Bas verving onder andere een standaard koppeling die reeds opgenomen was in het ontwerp, voor een speciale koppeling tussen de assen. Hierdoor werd de cassette met zaagbladeren eenvoudiger uit en in elkaar gezet.

Oplossingen binnen bestaande structuren

Het meest uitdagende en daarmee leuke aan dit project was om in een bestaand concept, met een frisse blik, nog kleine optimalisaties door te voeren die een groot effect hebben. Door net iets kleins te veranderen, verbeter je vaak de functie een heel stuk. Een ander voorbeeld van zo’n optimalisatie was het bedenken van een oplossing voor het fixeren en loskoppelen van een karretje. Hiermee wordt de cassette uit en in de machine gemonteerd. Vaak kun je een vrij eenvoudige oplossing vinden met bestaande elementen. In dit geval bleken deurhaken de meest efficiënte en effectieve oplossing. Ook zaten er in het ontwerp van de cassette allerlei kieren, waar het zaagsel van papier in terecht kwam. Door de zetting net een andere kant op te plaatsen, kan het zaagsel beter weg en blijft de bak leeg.

Door overal van deze kleine optimalisaties te realiseren, werkt het totaal een stuk beter. Bij het bedenken van al deze optimalisaties toetste onze engineer constant of het (voldoende) paste bij de functie waar Axxor om gevraagd had.

Zaagmodule van de productielijn