JUICE:
richting Jupiter

Onze collega Erwin heeft in zijn achttien jaar bij TT-Engineering aan veel mooie projecten mogen werken. Het project waar hij in opdracht van Airbus Defence and Space Netherlands nu aan werkt is de ontwikkeling van de zonnepanelen voor de wetenschappelijke satelliet JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), die richting Jupiter gaat.

Zoals bij iedere sonde, heeft het traject dat JUICE aflegt veel impact op hoe de onderdelen van het ruimtevaartuig ontworpen moeten worden. Het team van Airbus in Leiden, waar Erwin deel van uitmaakt, ontwerpt de zonnepanelen, daarbij rekening houdend met de lanceerkrachten, de variabele zon-intensiteit én de extreme kou. JUICE is een Europese missie, wordt in 2022 gelanceerd en doet er zeven jaar over om op de juiste plek te komen. Dit betekent dat de satelliet in 2029 aankomt bij de Jupiter.

De bouw van JUICE

Het design voor de zonnepanelen van JUICE wordt door een team van engineers gedaan, waar onder Erwin, dat wordt geleid door een systems engineer van Airbus. Het volledige team dat aan de zonnepanelen van JUICE werkt, bestaat uit ongeveer twintig personen met verschillende disciplines. De overige onderdelen van de sonde worden door andere organisaties in Europa ontwikkeld. Uiteindelijk wordt JUICE bij de ESA gebouwd. Momenteel werken Erwin en zijn collega design engineers aan de elektrische isolatie van de zonnepanelen. Hierbij denken zij na over hoe de statische elektriciteit zal lopen en dat brengt hen bij nieuwe zaken waaraan gedacht moet worden. Het ontwerp wordt zorgvuldig vastgelegd in tekeningen. Enerzijds gaat het om concepten, om er met elkaar over na te kunnen denken en anderzijds gaat het om productietekeningen, om het daadwerkelijk te laten bouwen.

In de komende maanden moet het volledige ontwerp klaar zijn, omdat sommige onderdelen een lange doorlooptijd hebben. Zo worden de panelen voor de wings, waar later de zonnecellen op bevestigd worden, nu al gebouwd. Wanneer alle details vastliggen, is het aan de toeleveranciers om de verdere onderdelen van de zonnepanelen te leveren.

Airbus heeft naast de afdeling Solar Arrays, onder andere ook een team dat werkt aan Launcher Structures. Erwin heeft voornamelijk bij Solar Arrays gewerkt, maar ook een half jaar bij Structures toen de planning voor de zonnepanelen van JUICE wat op schoof. Hij werkte toen aan de tussentrap 1/2 van de Vega-C raket. Onze opdrachtgevers waarderen het dat engineers als Erwin snel inzetbaar zijn en goed werk kunnen leveren op diverse vlakken.

Over de vaarttechniek

“Ruimtevaarttechniek moet nóg beter onderbouwd worden dan andere technische bouwwerken. Je kunt niet zomaar iets ontwerpen. Het moet doorberekend en gecertificeerd worden. Bij een machine hoeft dat niet altijd en er zitten minder risico’s aan. Bij lucht- en ruimtevaart heb je maar één kans om het goed te doen. Het bereiken van die kwaliteit is teamwork. Dat maak je niet in je eentje waar. Daar moet je onder andere goede designers voor hebben, die goed kunnen samenwerken met andere disciplines.”

– Erwin