Engineering van
bakkerij machines

Eén van onze opdrachtgevers in de Food Machinery ontwerpt en bouwt bakkerij machines. Hierbij kan gedacht worden aan voedselverwerkingsmachines, zoals mixers, ovens en verpakkingsmachines. Doelstelling van onze opdrachtgever is om de grootste speler te worden in totaal oplossingen voor industriële bakkerijen. Wij zijn dan ook trots om hen te hebben ondersteund bij engineeringvraagstukken.

Op de engineeringsafdeling van onze opdrachtgever was een tekort aan capaciteit voor de ontwikkeling van een nieuw type oven. Het project waar één van onze engineers aan gewerkt heeft, betrof het engineeren van een nieuwe pizza-oven. Deze oven moest een vergrote versie worden van de oven die de klant van onze opdrachtgever al in gebruik had. De uitdaging bij projecten voor de Food Machinery, en met name bij bakkerij machines, is de complexiteit en de omvang van een bakkerijoven. Omdat de machines voor hoge productie in de voedselindustrie moeten zorgen, hebben deze ovens een lengte van wel 40 meter, een breedte van zo’n 6 meter en een hoogte van 4 meter. Dat vraagt om veel onderdelen en een goede aansturing van de verschillende componenten.

Mechanisch ontwerp met SolidWorks

Eén van onze engineers, Erik, heeft het mechanische ontwerp gemaakt voor dit project en heeft het ontwerp gedetailleerd. Daarvoor heeft hij een bronmodel van onze opdrachtgever aangepast naar de specifieke wensen van hun klant. Voor dit project werkte Erik met SolidWorks, waarbij het een uitdaging was om het totale, aangepaste ontwerp van de oven, goed te verwerken in het CAD-systeem. De ovens bestaan namelijk uit verschillende, achter elkaar geplaatste modules. Hierbij kan elke module ook nog eens uit diverse configuraties bestaan. Het was daarom belangrijk om extra nauwkeurig te werken. De juiste configuratie moest vanuit SolidWorks geselecteerd worden, om de modules in de juiste volgorde achter elkaar te zetten. Die verschillende modules maakten het dan ook een erg leuk project om aan te werken. Zo kwam Erik met diverse technische aspecten van de oven in aanraking, zoals verschillende soorten branders, transportbanden, aandrijfmotoren en meer.

Aanpassing van transportbanden

Voor een ander project was de wens van onze opdrachtgever om de transportbanden van een nieuw geleverde machine voor gluten vrije crackers om te bouwen van gevlochten banden naar draadogenbanden. Maarten, één van onze engineers met veel ervaring in de Food Machinery, heeft het bestaande concept aangepast en uitgewerkt tot een productiegereed tekeningenpakket. Daarbij waren de conceptkeuze en het dimensioneren van een geschikte aandrijving in de bestaande constructie een leuke uitdaging.