Detailleren van een recyclinglijn

Voor Zoomlion Ghana Ltd werkt onze opdrachtgever Lubo Systems aan een nieuwe recyclinglijn. Een uitdagende opdracht, want de verwerkingslijn waar het om gaat, heeft de grootte van een voetbalveld. Onze collega Mathijs werkt aan dit project mee.

Lubo Systems is onderdeel van de Bollegraaf Groep. Het bedrijf is leverancier van zowel complete recycling installaties als van losse componenten. Als systeemintegrator levert Lubo Systems oplossingen voor bouw- en sloopafval en voor bedrijfs- en industrieel afval. Deze installaties worden over de hele wereld verkocht. Mathijs: “Omdat de werkzaamheden bij Lubo Systems goed aansloten bij mijn vorige project, legde mijn accountmanager Emile deze nieuwe uitdaging aan mij voor. Na een kennismaking met de directeur en een aantal werknemers van Lubo Systems, bleek al snel dat het bedrijf past bij mijn manier van werken (en andersom) en kon ik aanhaken bij het project.”

Project Zoomlion
Hoewel Mathijs aan diverse projecten bij Lubo Systems heeft meegewerkt, was het Zoomlion-project het meest omvangrijk en het meest uitdagend. De sorteerlijn bestaat namelijk uit maar liefst 46 machines. “Tijdens dit project was ik verantwoordelijk voor detailengineering van verschillende machines. Denk hierbij aan het uitwerken van verschillende transportbanden en scheidingsmachines. Ook het uitwerken van de trechters die de productstromen geleiden over de verschillende machines, is iets waar veel werk in zit.”

In de verkoopfase is de installatie in grote lijnen opgezet in een layout samenstelling. Deze globale layout (en de daarbij horende salesmodellen) heeft Mathijs in samenwerking met andere engineers omgezet in maakbare machines. Daarbij moesten zij rekening houden met alles wat daarom heen nodig is, zoals trechters, verschillende supports en bordessen. Als project engineers ontwierpen zij een eerste opzet van de verschillende delen van de installatie. Deze concepten bespraken zij vervolgens met de lead engineer van het project, om samen tot het uiteindelijke ontwerp te komen.

Detailengineering met een beperkte ontwerpruimte
Hoewel de gehele sorteerlijn bijna de grootte van een voetbalveld heeft, lagen de meest voorkomende uitdagingen in het moeten detailleren binnen een beperkte ontwerpruimte. “In sommige delen van de installatie is bijvoorbeeld geen plek om een trechter te maken. Toch moet de installatie op dat deel afgeschermd worden, zodat het afval op de lijnen blijft en er niet vanaf valt.” Het bedenken van constructies en trechters, waarbij complexe vormen moesten worden gebruikt, sprak Mathijs aan. “De uitdaging zat voornamelijk in het vertalen van deze complexe vormen naar maakbare oplossingen. Door dit in een projectteam met meerdere engineers te doen, merk je dat je samen tot de beste oplossingen komt.”

Locatie:
Bij Lubo Systems op locatie en in corona-tijd vanuit huis.
Projectduur:
Project Zoomlion 2 maanden, gehele projectmatige ondersteuning 1 jaar.
Tekenpakketten:
Inventor en Vault
ERP:
Microsoft Dynamics AX