4 redenen
voor een (vaste)
flexibele schil

Of je nu een eigen engineeringsafdeling hebt of niet: het tijdelijk inzetten van technische expertise en capaciteit kan erg handig zijn. De afgelopen jaren hebben ons zeker geleerd hoe belangrijk het is om zo’n flexibele schil te hebben. In bepaalde branches hebben machinebouwers sterk te maken met tendensen in de markt. Dat alleen al is een goede reden om flexibiliteit in te bouwen in jouw organisatie. In deze blog geven wij je 4 redenen om te bouwen aan die flexibele schil.

De vraag naar specialistische kennis neemt toe

De techniek is altijd al een sector geweest waarin ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgden. Met de opkomst van Configure to Order, Internet of Things, Servitization, de verhoogde druk om de verpakkingsindustrie te verduurzamen en nog meer innovaties, is dit tempo in de afgelopen jaren nóg meer verhoogd. Zo moet de engineering van de hardware en software van machines veel meer in afstemming met elkaar gerealiseerd worden. Bij veel mechanische projecten is er dan ook tijdelijke behoefte aan specialistische kennis. Expertise die voor één of twee projecten ingezet kan worden en daarna een hele tijd niet meer. Een flexibele schil geeft je de mogelijkheid om die specialistische kennis aan te boren wanneer nodig en zo jouw projecten naar een hoger niveau te tillen.

Ondersteuning bij procesverbeteringen is wenselijk

Wij maken steeds vaker mee dat onze opdrachtgevers geen tijd vrij kunnen maken om optimalisaties in hun eigen productieproces door te voeren. Begrijpelijk, want het liefst houd je jouw engineeringsafdeling gefocust op jouw core business. Tegelijkertijd is ‘stil staan’ in een markt waar ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, geen optie. Een externe flexibele schil kan je dan helpen om alsnog de stappen te zetten die in jouw productieproces nodig zijn. Een extra meerwaarde is dat een extern engineeringsteam niet beperkt wordt door bedrijfsblindheid of tunnelvisie, maar met een frisse, kritische en oplossingsgerichte blik de beste optimalisaties voor jouw productieproces kan vinden.

Tendensen in de markt moeten goed opgevangen kunnen worden

Elke branche heeft zo haar eigen tendensen. Maar er zijn enkele branches die jaarlijks te maken hebben met wijzigingen, zoals de food machinery. Die schommelingen in projectaanvragen is één van de redenen waarom servitization in opkomst is. Heb je te maken met een periode waarin er erg veel projectaanvragen zijn? Dan wil je natuurlijk je team relatief snel kunnen uitbreiden. Of dit nu gaat om specialistische kennis om een specifiek project aan te kunnen nemen, of om het snel opschalen van capaciteit op jouw engineeringsafdeling om deadlines te kunnen halen. Nemen de opdrachten juist weer af? Dan is het fijn als je jouw team eenvoudig kunt afschalen.

Omdat je snel wilt kunnen schakelen, is het belangrijk dat de flexibele schil die je opbouwt snel ingewerkt is en moeiteloos aanhaakt bij jouw bestaande afdeling. Een manier om dit te bereiken is om met een vaste poule van flexibele engineers te werken.

Bouw een poule op van
vaste flexibele engineers

Als engineers pas ingeleend worden op het moment dat het (te) druk is, is er te weinig tijd en aandacht voor goede begeleiding. Dat kost al met al veel inwerktijd en de kwaliteit van de ingeleende engineer wordt hierdoor vaak onvoldoende gezien en benut. Door zowel junior als senior engineers herhaaldelijk, projectgebonden in te lenen, bespaar je jezelf de inwerkperiode. Bij elk nieuw project pakken zij de werkzaamheden sneller op. Zij integreren gemakkelijk en geven wat nodig is om het project naar een hoger plan te tillen. Daarmee wordt de periode waarop je een engineer inleent efficiënt en effectief benut en is de toegevoegde waarde van de ingeleende engineer het grootst.

Vergrijzing is een serieuze bedreiging in de technische sector

Waar er al een gebrek was aan ervaren engineers, zal dit in de komende jaren alleen maar meer toenemen. Doordat kennis niet veel gedeeld wordt, gaat er kennis verloren met elke ervaren engineer die de arbeidsmarkt verlaat. Om deze kennis-dip te voorkomen, is het belangrijk dat kennis gedeeld en doorgegeven wordt. Niet alleen binnen de eigen engineeringsafdeling, maar ook organisatie- en branche overstijgend. Door te werken met een flexibele schil voorzie je jouw engineeringsafdeling van een constante stroom van kennis. Tijdelijk ingeleende engineers brengen namelijk andere ervaringen, materiaalkennis of toepassingen van bepaalde systemen of technieken met zich mee. De kennis van jouw eigen engineeringsafdeling kun je dus uitbreiden door de inzet van een flexibele schil.

Samen jouw flexibele schil opbouwen?

Bij TT-Engineering bouwen wij mee aan het lange termijn succes van onze opdrachtgevers. Dit doen wij door technische expertise en capaciteit projectmatig in te zetten. Wij leveren hoogstaande, werktuigbouwkundige oplossingen door middel van reken- en tekenwerk. Dat doen wij vanuit ons ingenieursbureau, maar dat kan ook op locatie. Het bouwen aan een langdurige, betrouwbare relatie met onze opdrachtgevers heeft onze focus. Die persoonlijke benadering is nodig om een vaste, flexibele schil op te bouwen die onze opdrachtgevers optimaal ondersteunt. Zo zijn wij een betrokken engineeringspartner. Onze opdrachtgevers merken dat aan de volgende punten:

Meer dan 30 jaar ervaring

Wij zijn al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in de technische markt en de professionals die daarin werken.

Focus op
een goede relatie

Als opdrachtgever heb je te maken met een vast contactpersoon. Zo zorgen wij ervoor dat wij jullie organisatie en jullie behoeften goed leren kennen en op de best mogelijke manier kunnen aansluiten op jullie tijdelijke vraag.

Focus op
de beste oplossing

Onze core business is het vinden van de juiste match voor tijdelijke projecten. Dit betekent dat wij verder kijken dan een poppetje en een plek. Wij hebben oog voor wat past bij jouw organisatie. De matches die wij maken zijn dan ook écht goed.

Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit

Wij zijn gericht op het lange termijn succes van onze opdrachtgevers. Niet op ‘quick wins’ of op het blussen van brandjes.

Transparantie

Wij zijn transparant naar onze opdrachtgevers over:

  • welke diensten wij wel/niet leveren,
  • of wij wel/niet in staat zijn om de gevraagde opdracht te realiseren,
  • de capaciteit van onze engineers.
Externe opleiding
van engineers

Wij investeren zelf in de ontwikkeling van onze engineers en daarmee hun flexibele inzet. Daar hoef jij als opdrachtgever geen extra kosten en tijd aan te besteden.

Zelfvoorzienend

Wij hebben alle licenties die nodig zijn en zijn daarin dus zelfvoorzienend. Onze engineers kunnen zo aanschuiven, zonder administratieve rompslomp.